Met deze drie tips leert u uw kind omgaan met geld!

Heeft uw kind ook zoveel (dure) wensen? Het nieuwste model Iphone, een laptop, een nieuw spelletje voor op de playstation, merkkleding; bijna alles staat hoog op hun verlanglijstje. Het gaat hier om wensen die doorgaans veel geld kosten en die uw kind niet zomaar kan aanschaffen met het wekelijkse zakgeld. Er moet eerst voor gespaard worden! Een ideale kans om uw kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met geld. Zo leren ze dat het normaal is te sparen voor iets waardevols. U kunt hen goed op weg helpen met de volgende drie tips:

1. Laat uw kinderen twee spaarpotten beheren
Geef uw kind twee spaarpotten; één voor geld dat weer mag worden uitgegeven en één voor het echte sparen. Zo kunt u goed het verschil uitleggen tussen geld dat gewoon mag worden besteed en geld dat in de spaarpot moet blijven, zodat uw kind straks die felbegeerde Iphone of laptop kan kopen. De meest gangbare verdeling van geld is die van 60% besteedbaar en 40% puur spaargeld. 

2. Leer uw kinderen dat geld meer kan worden door beleggen of sparen 
Als er al wat geld in de tweede spaarpot zit, is het leuk en raadzaam dit naar de bank te brengen. Op deze manier ervaart uw kind dat het spaargeld nog meer wordt door te sparen op een bank. Zo leert u uw kind meteen wat over de voordelen van rente. U kan natuurlijk ook zelf maandelijks een bepaald percentage van het gespaarde geld in de spaarpot toevoegen.

3. Wijs uw kinderen op prijsverschillen tussen producten
Een winkel is de beste plaats om uw kind te wijzen op de diverse prijsverschillen tussen producten. Daar zien ze dat een merkproduct meestal duurder is dan een wit product en dat er grote prijsverschillen zijn tussen diverse winkels en supermarkten. Maak er een spel van om de goedkopere varianten te ontdekken. Zo leren uw kinderen spelenderwijs prijskaartjes te vergelijken. Dit kan hen helpen om een prijsbewuste consument te worden en goed om te gaan met hun spaarcentjes.

Goed voorbeeld doet volgen!
Wilt u zelf het goede voorbeeld geven en bijvoorbeeld ook wat sparen voor uw (klein)kinderen? Hiervoor bestaan er diverse spaarmogelijkheden om wat geld weg te zetten. Een mogelijkheid is een Tak-21 spaarverzekering van beperkte duur. U spaart dan met een gewaarborgde rentevoet, die jaarlijks met een winstdeling kan worden aangevuld. U heeft daarbij grote vrijheid en kiest zelf welk bedrag u jaarlijks wilt storten en u kunt kiezen tussen vrije of regelmatige stortingen van minimaal 25 euro. De looptijd moet wel  minimaal 10 jaar bedragen maar in die tijd kunt u dan ook ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar sparen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over een aantrekkelijke spaarverzekering om te sparen voor uw (klein)kind(eren) zodat u hen straks kunt verrassen met een mooi bedrag voor hun studie of iets anders waardevols? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag over uw mogelijkheden!

 

Uw makelaar,

Steeds tot uw dienst